User Avatar
Uncategorized

Τέχνη, πολιτισμός και προσβασιμότητα μουσείων για κωφά άτομα ή με απώλεια ακοής

Lifetime
All levels
6 lessons
0 quizzes
0 students

Το πρόγραμμα σπουδών Art&Signs απευθύνεται σε εργαζόμενους σε μουσεία με στόχο να τους μεταφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να καλωσορίζουν και να συνοδεύουν τους κωφούς επισκέπτες στο μουσείο εξηγώντας το νόημα των έργων τέχνης που φιλοξενούνται σε αυτό.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η σύμπραξη έχει σχεδιάσει ένα σύνολο εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού υλικού που καλύπτει τα ακόλουθα θέματα:

  • βασικές γλωσσικές δεξιότητες των εθνικών νοηματικών γλωσσών που χρησιμοποιούνται στις χώρες εταίρους (Σλοβακία, Ιταλία, Κύπρος,
    Ολλανδία, Ρουμανία και Ισπανία)
  • τομεακά σήματα που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό
  • γνώσεις σχετικά με τον πολιτισμό των κωφών
  • δεξιότητες, στρατηγικές και στοιχεία μη λεκτικής επικοινωνίας που
    πρέπει να χρησιμοποιούνται με τους κωφούς επισκέπτες.

Το Πρόγραμμα Σπουδών αναπτύσσεται με την ουσιαστική υποστήριξη των κωφών με εμπειρία στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης σε κάθε χώρα-εταίρο. Η συνεργασία μεταξύ ακουόντων και Κωφών εκπαιδευτών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ένταξη σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο καθώς και για να γίνουν οι Κωφοί πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη ενός προγράμματος κατάρτισης που αφορά τον κόσμο τους από την άποψη της γλώσσας και του πολιτισμού.

Οι κύριες ομάδες-στόχοι που μπορούν να επωφεληθούν άμεσα και έμμεσα από την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών Art&Signs είναι:

  1. Εργαζόμενοι σε μουσεία: επιμελητές, μουσειοπαιδαγωγοί,
    μουσειοπαιδαγωγοί, υπάλληλοι γραφείου, ξεναγοί μουσείων
  2. Εκπαιδευτές κωφών, κωφοί καλλιτέχνες, εκπαιδευτές χρηστών νοηματικής γλώσσας, πάροχοι ΕΕΚ
  3. Ενδιαφερόμενοι φορείς: Ενώσεις κωφών, μουσειακά ιδρύματα, οργανισμοί, δημόσιοι φορείς και εταιρείες που ασχολούνται με την προσβασιμότητα και την κοινωνική ένταξη.

Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι καινοτόμο επειδή λαμβάνει υπόψη δύο διαφορετικές προοπτικές: τους εργαζόμενους στα μουσεία ως ωφελούμενους από την εκπαίδευση και την κοινότητα των κωφών που θα αποκτήσει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στους χώρους πολιτισμού μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού των μουσείων. Το εκπαιδευτικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα μεταβιβάσιμο, καθώς μπορεί να απευθυνθεί σε άλλα πλαίσια επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την αναβάθμιση των εργαζομένων και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πηγή πληροφοριών για τα μουσειακά ιδρύματα και την κοινότητα των
κωφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Accessibility Toolbar